MILLISED LILLED VALIDA MATUSELE?

Matused on väga kurb sündmus nii lähedastele kui sõpradele ja tuttavatele. Tavaliselt tuleb see väga ootamatult. Sellisel hetkel on lilled (leinakimbud ja matusepärjad) viimne austusavaldus lahkunule. Sellisel hetkel on inimesed väga tihti valiku ees:

  • mis värvi lilli või kui palju on õige viia?
  • kas valida leinakimp või matusepärg?
  • kas eluslilledega või kunstlilledega leinakimp?
  • kas kirjutada linti või mitte?

Lillede värv, sort ja kogus, pole oluline, kui see tuleb südamest. Vanasti oli nii, et paaris arv lilli viidi lahkunule, tänapäeval seda enam väga ei jälgita, võibolla vanemad inimesed talitavad veel nii. On veel selline uskumus et kui sureb inimemene kelle elu jäi elamata, noor inimene või suri inimene õnnetuses, siis võiks viia ka VÄRVILISI lilli või lilleseadeid (kimbud, pärjad) ja kui suri vana või raskelt haige siis VALGEID lilli või -seadeid. Värviliste lilledega näidatakse protesti surmale. Valged aga kinnitavad rahu.

                           Kas valida lõikelilled, leinakimp või matusepärg, kas eluslilledega või kunstlilledega?

      Kui ärasaatmine ja tuhastamine toimub krematooriumis siis viiakse tavaliselt lõikelilli või väiksemaid krematooriumi kimpe. Kõige levinumad „matuselilled“ on nelk, krüsanteem, liilia, kalla, roos. Tavaliselt valged õied. Punaseid lõikelilli üldjuhul ei viida, kuid kui kadunukese lemmiklilled olid just näiteks punased roosid siis miks mitte neid viia.

 

 

 

    Kui tegemist on mulla matusega viiakse leinakimp( ümar või tilgakujuline) või matusepärg (ümar plastvahust alusel või kuuseostest   alusel).  Leinakimbud on tavaliselt tilgakujulised aga erineva suurusega. Klassikalised leinakimbu lilled on läbi aegade olnud valged, kuid tänapäeval tehakse ka väga värvilisi leinakimpe. See sõltub paljuski omaste soovist või vahel isegi ka lahkunu eelnevast soovist ja isikust. Soovi korral lisatakse kimbule ka leinalint, jällegi võimalik valida erinevate lintide vahel. 

 

 

     Lähedased viivad tavaliselt matusepärja. Kõige traditsioonilisem matusepärg on kuuseokstest alusel ja kaetud pealt leinajate poolt valitud  lilledega. Pärja peal olevate lillede ja lintide värvi ja suuruse valik on üldjuhul vaba, kuid arvestada tuleb loomulikult teostuse võimalikkusega.

 

 

 

 

    Tänapäeval pakutakse ka plastvahust alusel leinapärgi, kuhu siis üldjuhul ei lisata kuuse- ja muid oksi ning koosneb valdavalt väikestest lilleõitest.

 

 

 

 

      Küsimusele et kas leinapärjad ja leinakimbud teha kunst- või eluslilledest siis ühest vastust nagu ei olegi. Traditsiooniliselt tehakse  leinaseaded  ikka eluslilledest, kuid külmal ajal on õigustatud ja mõistlik teha ka kunstlilledest. Väga külma ilmaga lihtsalt eluslilled ei pea vastu. Paljud viivad kunstlilledest pärgasid just sellel põhjusel et need püsivad kauem ilusad.

    Leinalinte on väga palju erineva tegumoega kui värviga ning neid pannakse nii eluslilledest pärgadele- kimpudele kui ka kunstlilledest  pärgadele ja kimpudele. Kõik sõltub lillevalikust ja leinajate soovist. Klassikaline lint mis sobib peaaegu igale kimbule- pärjale on valge.